Een eerste poging
Bracketing
Bracketing is een fotografietechniek waarbij je meerdere opnamen maakt van hetzelfde onderwerp, telkens met een andere camerasetting. Omdat er tussen de opnamen natuurlijk altijd een (klein) tijdsverschil zit, wordt bracketing vooral gebruikt voor de fotografie van statische objecten.
Maar dat las ik later pas. Een draaiende windmolen is verre van statisch. Je ziet in deze foto dan ook duidelijk de beweging bij de bladen. Voor dit eerste bracketing-experiment in deze Sony Challenge gebruikte ik het autobracketing systeem van de Sony A77ii. Je kunt daarbij van tevoren instellen uit hoeveel bracket-foto's je de opname wilt maken (3 of 5). En met welke EV-waarden (onderbelichting - normaal - overbelichting).
Het leverde deze drie foto's op. Links: onderbelicht. Midden: optimaal. Rechts: overbelicht. De foto's zijn uit de hand genomen, waar ik eigenlijk een statief had moeten gebruiken om 'beweging' uit te sluiten. De foto's worden tijdens de edit namelijk precies op elkaar gelegd, dus elke bewegingsafwijking is zichtbaar.
De bewegingsonscherpte valt hier gelukkig nog mee. Mijn Sony Alpha camera schoot de drie beelden in een fractie van een seconde vrijwel simultaan. De stangen en de staart van de windmolen, met tekst 'windkracht', staan er dan ook scherp en bewegingsloos op. Een bijzonder interessante foto leverde deze eerste bracketing-poging niet op. Maar de techniek is wel interessant. Ik ga het nog eens vaker proberen. Heb je adviezen voor me.... laat van je horen.
Heb je fototips?
Heb je tips of adviezen die me helpen betere foto's te maken? Geef ze door op de contactpagina. Meld je daar meteen even aan als subscriber, dan maak je maandelijks kans op een leuke prijs.